Spela 3x3

3×3 är en strukturerad form av streetbasket och är ett sportsligt koncept med syfte att sprida basketsporten till platser där den inte annars syns.

I Sverige jobbar vi på Svenska Basketbollförbundet med att stötta våra föreningar och arrangörer med att driva sina egna turneringar. Här kan du läsa mer om er förening funderar på att arrangera och vill få vägledning och synas på denna plattform.

Utöver det anordnar vi varje år sedan 2012 en officiellt 3×3 Tour under sommarhalvåret.
Sedan 2013 är vi en del av SM-veckan och anordnar SM i 3×3 för seniorer.

Vad är 3X3?

3×3 är en strukturerad form av streetbasket, framtagen av det internationella basketförbundet FIBA för att nå ut till ännu fler som kan finna sin plats i basketfamiljen och som vill föra fram streetbasketen i strålkastarljuset. 3×3 är enkelt, det är tillgängligt och alla kan spela.

Spännande, nytänkande, basket i sin renaste form, 3×3-basket är inspirerat av flera former av streetbasket över hela världen. Två lag med tre spelare i varje spelar mot varandra på en plan som är lika stor som en halv vanlig basketplan.

”From the streets to the Olympics” 
3×3 blev i juni 2017 en officiell OS-sport. I Tokyo 2020 kommer 3×3 att avgöras. IOK meddelade att 3×3 har en urban och modern touch som attraherar ungdomar.

Hur spelas 3x3? Kolla in videon!